• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
poza sus.png
Home Noutati Comemorand 100 de ani de la moartea MS Regele Carol I, ASR Printul Paul a inaugurat liceul ce ii poarta numele, din comuna Ostrov

Comemorand 100 de ani de la moartea MS Regele Carol I, ASR Printul Paul a inaugurat liceul ce ii poarta numele, din comuna Ostrov

Luni 15 septembrie, la deschiderea anului școlar 2014, ASR Prințul Paul al României, comemorând 100 ani de la moartea MS Regele Carol I, a inaugurat în prezența autorităților locale, reprezentanți ai corpului didactic și peste 200 de elevii și părinți, liceul ce îi poartă numele, din comuna Ostrov - Constanța.

Liceul a fost întemeiat de Regele Carol I în anul 1879 și încă de atunci este un edificiu de cultură și educație care face cinste elevilor și profesorilor din comuna Ostrov din 2012.

Situată în sud-estul României, la graniţa cu Bulgaria şi mărginită de Dunărea învolburată, localitatea Ostrov îşi ascunde pitorescul între dealurile şi platourile pline de vii şi valurile învolburate ale fluviului; îşi ascunde istoria în centrul de cultură şi educaţie sculptat de vremuri, în şcoala ostroveană.

Fascinat de frumuseţea locurilor, scriitorul Ovidiu Dunăreanu descrie în opera sa tărâmurile dobrogene, tărâmuri pline de poveşti şi încărcate de istorie şi cultură. După spusele autorului primele buchii româneşti erau predate copiilor ostroveni pe la 1850 de părintele Enciu Găliceanu într-o mică încăpere a bisericii vechi.

Se pare însă că, prima şcoală primară a început să funcţioneze în Ostrov în 1869 la iniţiativa învăţătorului Costache Petrescu, organizatorul şcolilor româneşti Dobrogea acelor vremuri. Şcoala se număra printre primele şcoli ale vremii din zona dobrogeană.

Urmările evenimentelor din 1878 au fost speciale şi pentru instituţia de învăţământ din Ostrov a însemnat enorm. Regele Carol I a vizitat în toamna anului 1879 mai multe localităţi din zona Dobrogei şi pentru că la acea vreme şcoala era considerată unul dintre instrumentele care pot contribui la formarea conştiinţei naţionale în Ostrov a început construcţia şcolii de astăzi. La aceasta s-a adăugat în 1884 o nouă construcţie.

Pe la 1966 s-a construit o nouă şcoală pentru învăţământul primar şi general, o clădire cu etaj, cu şapte săli de clasă în care a funcţionat mulţi ani Şcoala Generală din Ostrov; acum parte a Grupului Şcolar Ostrov, îmbunătăţită cu laboratoare de informatică, fizică şi chimie, biologie etc.

Sintetizând transformarea şcolii ostrovene putem enumera următoarele etape ale devenirii sale:

1879-1947 - Şcoala Elementară de Cultură Generală
1947-1960 - Şcoala Normală de Educatori şi Învăţători
1960-1978 - Şcoală cu 10 clase
1978-1990 - Şcoala Generală şi Liceul Agroindustrial
1990-1994 - Şcoala Generală şi Liceul Teoretic
1994-2004 - Şcoala Generală şi Grup Şcolar Agricol
2004-2007 - Grup Şcolar cu clasele I-XII
2007-2010 - Grup Şcolar
2012 - Liceul "REGELE CAROL I"

Astăzi, la Grupul Şcolar Ostrov funcţionează toate nivelurile de pregătire: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Într-un spaţiu adecvat cerinţelor educative ale timpului: laboratoare de informatică, de istorie, de geografie, de fizică şi chimie, cabinet de consiliere psihologică, internat, bibliotecă etc.

Începând cu anul şcolar 2012-2013 şcoala noastră poartă numele celui ce pe drept vorbind a ctitorit-o: "REGELE CAROL I".

Începând cu anul școlar 2014-2015 școala renovată a fost inaugurată în prezența ASR Prințul Paul al României, moștenitor direct prin prima linie de succesione a MS Carol I.

 Adauga aceasta pagina la bookmark-urile tale preferate
 
 
EN
RO
 

Romania. Regala